παιδαγωγικός σκοπός

παιδαγωγικός σκοπός θεατρικού παιχνιδιού

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια πράξη χαράς, δημιουργίας κι επικοινωνίας. 
 
Ένα παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό «εργαλείο» που βοηθά βιωματικά τα παιδιά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει.
 
Ο σχεδιασμός κι η υλοποίηση των διαδραστικών εργαστηρίων και προγραμμάτων του «παιδιά επί σκηνής» στηρίζονται απόλυτα στον αποδεδειγμένο παιδαγωγικό του ρόλο. Η προσέγγισή μας αφορά το κάθε παιδί – δημιουργό ατομικά. Έχοντας στόχο, μέσα από την αλληλεπίδραση και την ασφάλεια που δημιουργεί η ομάδα, το κάθε παιδί να αναδείξει και να εξελίξει τα στοιχεία της προσωπικότητάς του.
 
Χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» της Τέχνης, τη χαρά παιχνιδιού και της ενεργής συμμετοχής, το παιδί ενθαρρύνεται να εκφραστεί ελεύθερα καταργώντας αναστολές και φόβους. Ανακαλύπτει τον εαυτό του και τις ικανότητές του, αποδέχεται τις αδυναμίες του και βρίσκει τρόπους να τις κάνει δημιουργικές για το ίδιο, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του.
 
Η δομή του μαθήματος, κάθε φορά, συμπεριλαμβάνει:
 
Κινητικά παιχνίδια ώστε να αποκτήσει σχέση με το σώμα του, να εξελίξει την κίνησή του και να εκφράζεται μέσω αυτής, ξεπερνώντας πιθανές αναστολές.
 
Φωνητικά παιχνίδια για να βελτιώσει την εκφορά και την ευφράδεια του λόγου του.
 
Παιχνίδια ρόλων - αυτοσχεδιασμών για να εκθέσει και να ξεπεράσει τις φοβίες του, να απελευθερώσει τις επιθυμίες του. Να βρίσκει λύσεις σε προσωπικά άγχη κι αγωνίες.
 
Παιχνίδια συναισθηματικής νοημοσύνης ώστε να βιώσει, να εκφράσει, να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική του νοημοσύνη.
 
Επικοινωνιακά παιχνίδια για να ενταχθεί και να λειτουργήσει στο σύνολο της ομάδας. Να συνεργαστεί, να συν-δημιουργήσει χωρίς ανταγωνισμό και με σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός. Κατανοώντας βιωματικά την ανάγκη ορίων και κανόνων που πρέπει να εφαρμόσει για την αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους.
 
Η επαφή με την Τέχνη αποδεδειγμένα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέσα για την ενεργοποίηση του παιδιού και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

 

Πληροφορίες

Το «παιδιά επί σκηνής» είναι ένα εργαστήρι έκφρασης, μάθησης και δράσης για παιδιά, έφηβους κι ενήλικες. Δραστηριοποιείται με επιτυχία από το 2000, εφαρμόζοντας τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής στους τομείς δράσης του. 

Πραξιτέλους 43, 12136 Περιστέρι
210-5747773, 694-5569273